TRAJECT EN TEAM

STAPPENPLAN

Het doel van het project is om mkb-bedrijven in de gemeente Emmen te ondersteunen bij het zetten van stappen naar verduurzaming. Zon op de Zaak brengt in beeld wat de kansen zijn op het gebied van energiebesparende maatregelen zoals:

  • Zonne-energie
  • LED-verlichting
  • Laadpalen en opslag

Daarbij geven we ondersteuning bij het aanvragen van subsidies en de begeleiding in het gebruikmaken van de subsidie. Het gaat om subsidies zoals SDE+, SDE++ of een EIA-subsidie.

Zon op de Zaak bestaat uit vier stappen. Hierin wordt gekeken welke duurzame stappen bij uw bedrijf passen, hoe deze gefinancierd kunnen worden en of het rendabel is voor uw bedrijf:

1. Intake

Tijdens de intake vragen we informatie op over uw energieverbruik en komen we langs om kennis te maken en uw bedrijfspand in kaart te brengen. Door deze quickscan wordt in kaart gebracht welke duurzame maatregelen kansrijk voor uw bedrijf kunnen zijn. Mogelijk moeten nog een paar zaken verder uitgezocht worden, zoals de daksterkte, netaansluiting, verzekering, vergunning, etc. Dit alles wordt meegenomen in het intakerapport. Hierin wordt inzichtelijk gemaakt wat de mogelijkheden zijn en welke investering hierbij hoort en wordt er een advies gegeven. Op basis van dit rapport beslist u of u verder wilt gaan en welke maatregel u wilt implementeren.

2. Dakcheck en Zonnepaspoort

Mocht u besloten hebben om verder te gaan, dan gaan we de duurzame maatregel die kansrijk is gebleken uit stap 1 verder uitwerken. Denk hierbij aan techniek, financiering, juridische zaken, etc. al deze gegevens worden vastgelegd in het Energiepaspoort. Met dit paspoort worden offertes opgevraagd bij verschillende lokale leveranciers en installateurs voor de uitvoering.

Als uit de intake blijkt dat het plaatsen van zonnepanelen kansrijk is, moet worden nagegaan wat de draagkracht van de dakconstructie is. Royal HashkoningDHV brengt dit voor u in kaart in een rapport. Op basis van dit rapport weet de installateur onder welke voorwaarden zonnepanelen op het dak geplaatst kunnen worden.

3. Uitvoering en Nazorg

Zodra de kosten in beeld zijn en u akkoord heeft gegeven, dan kunnen we van start gaan. We begeleiden u bij het beoordelen van de offertes, leveranciersselectie en zorgen voor een goed verloop van de werkzaamheden die verricht moeten worden voor de stappen die u zet richting verduurzaming. De installateur van zonnepanelen, LED-verlichting of een andere duurzame maatregel krijgt groenlicht om uw bedrijfspand een stukje duurzamer te maken en uw bedrijf energiebesparend te maken. In dit gehele traject wordt u ondersteunt en zorgen wij ervoor dat u er zo min mogelijk tijd aan kwijt bent.

Kosten

De intake wordt volledig gedekt door het project Zon op de Zaak Emmen. Voor u als ondernemer wordt hierdoor de drempel verlaagt om uit te zoeken welke duurzame maatregel kansrijk kan zijn voor uw bedrijf. Mocht dus blijken dat het nemen van duurzame maatregelen voor uw bedrijf niet rendabel is, dan zijn er voor u geen kosten, met uitzondering van de eventuele dakcheck. Stap 2, dakcheck en energiepaspoort, wordt grotendeels bekostigd door het project, via de voucher van de Provincie Drenthe. Deze vragen wij voor u aan. Hier is een eigen bijdragen van €500 verbonden. Wanneer de draagkracht van de dakconstructie moet worden nagegaan voor het plaatsen van zonnepanelen draagt u de kosten hiervan zelf, deze worden goed in kaart gebracht in het rapport van Royal HashkoningDHV en passen vrijwel altijd binnen de business case. Deze brengen we uiteraard in beeld met het rendement dat het u zal opleveren. 

TEAM

Herman Idema - Ondernemend Emmen

Aanjager, netwerker en bruggenbouwer.

Sanne Terpstra - Zon op Alle Zaken

Projectleider, spin in het web en gestructureerde regelneef.

Musetta Blaauw - Zon op Alle Zaken

Inhoudelijke kennisbibliotheek, creatieve duizendpoot en een rasechte vakexpert.

Rogier Katee - Zon op Alle Zaken

Solar Engineer, expert op gebied van panelen en schouwen, helioscopen en technische rapporten.

Rianne van Doorn - Zon op Alle Zaken

Duizendpoot, bruggenbouwer en projectondersteuner.

MEEDOEN?

Wil jij in de toekomst ook deelnemen aan dit traject en is jouw bedrijf gevestigd in Emmen? Meld je dan aan via onderstaande knop.

Zon op de Zaak is een samenwerking tussen Ondernemend Emmen, Ondernemend Assen, Gemeente Emmen en Gemeente Assen en Zon op Alle Zaken.

Copyright [oceanwp_date] – Tyler Moore